Om du arbetar i ett land som inte ingår i EU/EES-området, eller Schweiz, så omfattas du inte av de förordningar om social trygghet som gäller inom EU/EES-området.
Vilka regler gäller?
Utlandsarbete
Genom EU-förordningarna får du som flyttar mellan eller som bor och arbetar i olika EU/EES-länder och Schweiz ett skydd om du blir arbetslös.
Skydd för arbetslösa som flyttar mellan EU/EES-länder
När du arbetar inom EU/EES-länder, eller i Schweiz, gäller EU-förordningen. Som ett komplement till den finns den nordiska konventionen som gäller för dig som jobbar eller har jobbat i något av de nordiska länderna. Dessa regelverk innebär att du kan ha möjlighet att räkna med ditt arbete om du behöver söka a-kassa när du är tillbaka i Sverige.
För rätt till ersättning från den svenska arbetslöshetsförsäkringen krävs att du är arbetssökande och uppfyller villkoren enligt svensk lag.
Förordningarna innehåller bland annat bestämmelser om:
- möjligheten att söka arbete i ett annat land med arbetslöshetsersättning från hemlandet,
- möjligheten att åberopa kvalifikationsperioder från andra länder för rätt till ersättning
- vilket lands lag som ska tillämpas för arbetstagare som rör sig över gränserna och
- gränsarbetares rätt till ersättning, t.ex. att ansökan om ersättning ska lämnas in i bosättningslandet.
Kort information om olika situationer
Om du arbetar i ett land som inte ingår i EU/EES-området, eller Schweiz, så omfattas du inte av de förordningar om social trygghet som gäller inom EU/EES-området.
Innan du åker för att arbeta i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz, finns det några saker du bör känna till för att inte riskera att förlora din a-kassa, om du skulle behöva den när arbetet är slut.
Det är inte möjligt att omfattas av två länders lagstiftning samtidigt. Du ska i de flesta fall vara försäkrad i det land där du arbetar, eftersom ditt svenska försäkringsskydd som regel upphör när du börjar arbeta utomlands.
I många EU/EES-länder, och i Schweiz, är arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk och ingår i socialförsäkringssystemet. Det innebär att du omfattas av arbetslöshetsförsäkringen i det nya landet så snart du börjar arbeta och betala avgifter där. Du behöver själv ta reda på vad som gäller i det land där du ska arbeta.
I Danmark och Finland är medlemskapet i en a-kassa frivilligt. Om du ska arbeta i Danmark eller Finland behöver du själv ansöka om medlemskap i landets a-kassa.
Tiden som du är försäkrad i ett annat land inom EU/EES eller Schweiz, kan räknas ihop med din medlemstid i en svensk a-kassa. För att det ska vara möjligt är det viktigt att det inte blir några avbrott mellan ditt medlemskap hos oss och försäkringen i landet där du ska eller har arbetat.
Har du inte varit medlem i en svensk a-kassa under tiden du arbetat utomlands, är det viktigt att du direkt efter att arbetet har avslutats ansöker om medlemskap i en svensk a-kassa. Om arbetet avslutats mitt i en månad behöver vi få din ansökan om medlemskap i samma månad som ditt arbete upphört. Det är viktigt att du inte får ett avbrott i din medlemskapstid.
Rätt att bli medlem i Handels a-kassa har den som arbetar, eller senast har arbetat, inom vårt verksamhetsområde. Läs mer under Vem kan bli medlem?
För att du ska kunna bli medlem efter arbete i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz krävs antingen att du arbetar i Sverige, eller att du är en helt arbetslös gränsarbetare. Du kan också bli medlem om du omfattas av 5-årsregeln i nordiska konventionen.
Om du vill ansökan om medlemskap i vår a-kassa hittar du blanketten här.
Om du vill söka ersättning i Sverige efter arbete inom EU, EES eller i Schweiz, är det viktigt att du anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen den första dagen.
Vi behöver få underlag som styrker ditt arbete, din inkomst och att du har varit försäkrad i arbetslandet. Dessa uppgifter framgår på intyg PD U1. Länderna behöver olika underlag för att kunna utfärda intyget. Om du inte begär ut intyg PD U1 själv, kan vi hjälpa dig att begära ut detta.
Du behöver även fylla i blanketterna “Uppgifter om utlandsarbete” och “Underlag för fastställande av bosättningsstat” och skicka dem till oss.
Se till att spara alla handlingar du får när du arbetar, till exempel anställningsavtal, lönespecifikationer och uppsägningsbesked ifall vi behöver dem i ett senare skede.
Om du arbetar utomlands för svensk arbetsgivare som betalar arbetsgivaravgift och sociala avgifter för dig i Sverige kan du omfattas av svensk socialförsäkring.
Försäkringskassan utreder om du ska vara försäkrad i Sverige eller inte.
Om du ska vara försäkrad i Sverige får du intyg A1 från Försäkringskassan och kan vara kvar som medlem hos oss. Kontakta Försäkringskassan för att ansöka om intyget och för att få mer information.
Om du arbetar både i Sverige och i ett annat EU/EES-land eller Schweiz behöver du ansöka om intyg A1 för att Försäkringskassan ska kunna avgöra i vilket land du ska vara försäkrad.
Du ansöker om intyget hos Försäkringskassan som utreder och beslutar var du ska vara försäkrad. Kontakta Försäkringskassan för att ansöka om intyget och för att få mer information.
Den som är helt arbetslös kan under vissa förutsättningar ta med sig sin ersättning från den svenska a-kassan under tre månader till ett annat EU/EES-land eller Schweiz för att söka arbete där.
För att du ska kunna ta med dig ersättningen från a-kassan behöver du intyg U2. U2-ansökan gör du hos Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) innan du åker.
För att kunna beviljas intyget behöver du innan du åker varit helt arbetslös och anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Sverige i minst fyra veckor, ha rätt till ersättning från a-kassan och ansöka om intyg U2 hos IAF.
Fyll i del 1 “Grunduppgifter” på ansökan och skicka den i original till Handels a-kassa, Box 49, 631 02 Eskilstuna.
För att vi ska kunna fortsätta betala ut ersättning från svensk a-kassa under tid som du befinner dig utomlands med intyg U2 krävs att du är anmäld på den utländska arbetsförmedlingen och att du aktivt söker arbete i landet.
Fullständiga villkor samt ansökningsblankett finns hos IAF. Länk till ansökningsblanketten hos IAF.
Har du frågor om utlandsarbete och ersättning från a-kassan?
Är du är medlem i a-kassan kan du skicka ett meddelande till oss när du är inloggad på Mina sidor. Vill du ringa når du oss på 0771–666 444, vardagar mellan klockan 09–10.
Regler
Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i olika situationer.Arbete
Det är möjligt att få ersättning från a-kassan samtidigt som du arbetar på deltid eller har en timanställning.